Hírek

Hasznos tudnivalók a 2017 – 2018-as tanév művészeti tanfolyamairól
[2017-09-01]

5 éves képzések: • ZONGORA (klasszikus, jazz, blues, szórakoztató zene); • HEGEDŰ (klasszikus); • BRÁCSA (klasszikus); ...


Arhiv hírek

DVD

Rólunk írták

Közszemlén a fiatal tehetségek munkái
[2014-06-05]

Kiállításon tárta a nagyközönség elé alkotásait a Hargita Megyei Művészeti Népiskola gyergyói képzőművészeti osztálya. A Hétvirág panzióban négy évfolyam válogatott munkái tekinthetők meg a megyei napok programjaként.
Az alkotásokkal kiérdemelt dicsérő szavak mellé hasznos tudnivalókat kaptak a megnyitón Balázs József festőművésztől tanítványai a szerda esti tárlatnyitón. A kiállításrendezésről tartott „különórán” megtudhatták, alkotásaik miért éppen abban a sorrendben, formában kerültek a vendégház nappalijának pannóira. Kamarakiállítás ez, ízelítő a foglalkozásaink eredményeiből – tudatta velük oktatójuk, majd részletesen elmagyarázta a különböző tematikájú, a más-más technikával készített alkotások kifüggesztési helyének miértjét.

„A kiállításnak koncepciója, gerince kell legyen, ami alapján a közönség elé tárjuk” – avatta be tanítványait Balázs József. Rámutatott többek között arra, hogy miért nem baj, ha egy tárlaton rámázott és keretezetlen képek is vannak. Mint kifejtette, ezek váltakozó sorrendű kifüggesztése egyfajta ritmust ad a tárlatnak. Szintén a ritmust szolgálja az egy-egy témában készített alkotások csoportosítása. „Esetünkben egymáshoz közel vannak kiállítva az egy adott témában készített képek. Az a cél, hogy a néző képet kapjon arról, mi is a művészet. A munkákból jól kitűnik, semmiképp nem az, hogy szolgaian, úgy, ahogy van, lemásoljuk a látott dolgot, hanem az, hogy »beledolgozzuk« a saját egyéniségünket” – mutatott rá a festőművész. Arról is szólt, hogy nem igazán szerencsés, ha a festmények közé grafikák kerülnek, ám vannak helyzetek, amikor ez a kiállításforma nem borítja fel a tárlat egyensúlyát.

Az oktató részéről nem maradtak el az elmarasztalások és a jó tanácsok sem. Balázs József kifejtette a tehetség és a képesség közötti különbségeket, megjegyezve, hogy tizenkét népiskolai tanítványa közül csak azok találkozhatnak munkájukkal a mostani tárlaton, akik becsületesen, odaadással dolgoznak.Vissza