Hírek

Hasznos tudnivalók a 2017 – 2018-as tanév művészeti tanfolyamairól
[2017-09-01]

5 éves képzések: • ZONGORA (klasszikus, jazz, blues, szórakoztató zene); • HEGEDŰ (klasszikus); • BRÁCSA (klasszikus); ...


Arhiv hírek

DVD

Rólunk írták

Bemutatkozik a gyergyói szövő-varró tagozat
[2015-03-18]

Hagyományos kézi öltéssel készült székely ruhákat, valamint terítőket, használati tárgyakat mutatnak be szerdán 14 órától Csíkszeredában a megyeházán. A bemutatón a Hargita Megyei Művészeti Népiskola gyergyószentmiklósi szövő-varró tagozatának munkáit lehet megcsodálni.
„A szövést, varrást Kis Portik Irén nagyon magas szinten műveli, elsajátította ennek oktatását, és miután szóba került, hogy lenne pár menyecske, aki ezt szívesen megtanulná, három évvel ezelőtt elindítottuk a népiskola gyergyószentmiklósi szövő-varró tagozatát. Már alig pár hónappal az őszi kezdés után a részvevők egy kis kiállításon be is tudtak mutatkozni. Ezen felbuzdulva próbáltuk minél jobban átgondolni és kiszélesíteni a tagozat működését, így készültek el mára régi szokásokat követve, azaz hagyományos kézi öltéssel a székely ruhák” – mesélte portálunknak Péter Csaba. A Hargita Megyei Művészeti Népiskola igazgatója megjegyezte, már többször részt vett a tagozat kiállításain, de volt óralátogatáson is, és ott tapasztalta, hogy a szövés, varrás fortélyainak elsajátításában majdnem minden korosztály képviseltette magát.

„Negyven-ötven részvevő van, és olyanok is akadnak, akik akár három-négy gyermek és gazdaság mellett végzik ezt” – tette hozzá büszkén. A szerdai csíkszeredai bemutatón nem csupán a szakműhelyben elképzelt, megvarrt ruhákat állítják ki, hanem jelen lesznek az ezeket készítő kézműves székely asszonyok is. „Olyan érték született pár év alatt a szakműhelyben, amit szeretnénk minél több embernek megmutatni. Ez öröm annak is, aki megnézi, de annak is, aki készítette”.

Az igazgató szavaiból kiderült, megyeszerte egyre nagyobb az érdeklődés a viseletvarrás iránt, ezért Csíkdánfalván nemrég indították el ennek oktatását a helybéli nőegylettel közösen, és Udvarhelyszéken is reménykednek hasonló műhelymunkában.

A hagyományos népi mesterségek (székely kapu készítése, restaurálása, székely ruha- , népi hangszerek készítése), a népzene, néptánc tanítása kiemelt fontossággal bír az intézmény számára – derült ki Péter Csaba szavaiból. „A népiskola nem szokta a különféle divatokat követni. Helyet kapnak az oktatásban a modern művészetek, ugyanakkor a hagyományos népi mesterségek is. A népi szövés-varrásra jár például egy budapesti pedagógus, aki három évre Gyergyószentmiklósra költözött, hogy megtanulja ezt. De van, aki a Kárpát-medencei motívumokat tanulmányozva úgy döntött, hogy a csíkszéki népi fafaragás tetszik neki annyira, hogy évek óta kéthetente jön Nyíregyházáról tanulni” – fűzte hozzá.

A 37. éve működő Hargita Megyei Művészeti Népiskolának jelenleg 750 növendéke van, a megye húsz helységében szerveznek oktatást, mintegy 35-40 szakon.Vissza