Dósa László

Klasszikus gitár tanulmányaimat a csíkszeredai Művészeti Népiskolában végeztem 1981-ben, különböző rendezvényeken klasszikus gitár darabokat adtam elő, több zenekarban is játszottam. Számos fellépésen, zenefesztiválon zenéltünk a Trakto Rock néven ismert zenekarral. Saját számainkkal rádió és tévé felvételt is készítettünk az 1980-as években. Lehetőségem volt nyolc évig hajón zenélni, ahol sok stílusú zenét játszottam.

1999 óta tanítok gitár szakon a Hargita Megyei Művészeti Népiskolában. Akkoriban csak klasszikus zenét lehetett tanulni, javasoltam a vezetőségnek, hogy más zenei műfajok is kerüljenek fel az oktatási palettára. Ennek köszönhetően népszerűbb lett a gitároktatás a diákok körében, hiszen motiváltabb a diák, ha azt a stílust játszhatja, tanulhatja, ami közel áll hozzá.

A gitártanulásban fontos az alapoktól kezdeni, fontos a rendszeresség, a rendszeres gyakorlás. Öt százalék tehetség és kilencvenöt százalék szorgalom kell, meg természetesen jó ritmusérzékre is szükség van. Több diákom a tanfolyam elvégzése után egyetemre megy, komolyan folytatja tovább.

A Művészeti Népiskolában lehetőség van több stílusú zenét megtanulni, aminek nemcsak az iskolás korúak, hanem az idősebbek is hasznát vehetik!

Fontosnak tartom, hogy jó baráti viszonyban legyek a diákokkal, nem vagyok szigorú, nem akarom elijeszetni őket.