Hompoth Péter

Orotván (Ditró község) születtem 1945-ben. Iskolai tanulmányaimat szülőfalumban kezdtem, a középiskolát Csíkszeredában jártam. Hetedik osztályos koromban már a saját magam által eszkábált citerán játszottam a kultúrotthon színpadán, játszottam szájharmonikán, de énekeltem szólót meg duetteket is. 17 éves koromban kaptam meg első gitáromat, a katonaság alatt tanultam meg gitáron játszani. A katonaság után alakult meg első kiszenekarunk, később számos zenekarban vállaltam szerepet. Jelentős eredményeim voltak atlétikában és gyorskorcsolyában is, de a zene kedvéért lemondtam a sportról.

Az 1970-es év határkövet jelentett, ekkor egyesítettük a Saepya együttest a Kultúrotthon zenészeivel. Komoly zenekar domborodott ki, amellyel részt vettünk több könnyűzenei fesztiválon, számos turnén a környező megyékben. A bukaresti RTV stúdiójában felvételt készítettünk a Magyar Adás számára. Három év után lankadt a zenekari tevékenység, így 1976-ban beiratkoztam a fővárosban közgazdasági  főiskolára, melynek elvégzése után hazatértem, családot alapítottam. Az aktív zenélés háttérbe szorult, ekkor kezdtem tanítani gitár szakon a Nagy István Művészeti Líceumban.

2009 óta tanítok gitár szakon a Művészeti Népiskolában. 47 ledolgozott évem alatt voltam meteorológus, statisztikus, építésztechnikus és közgazdász, és elmondhatom, hogy a legkellemesebb és legfelemelőbb érzést mindig is a gyerekek tanítása nyújtotta.