Köllő Ferenc

Köllő Ferenc 1951. március 10-én született Gyergyóditróban. Kisgyermekkorától a zene vonzáskörében és bűvöletében élt, így nőtt fel. Kisiskolásként a Marosvásárhelyi Művészeti Líceumban hegedűt majd később nagybőgő szakot tanult. Vakációkban otthon besegített a különböző zenekaroknak, és minden rézfúvós hangszeren megtanult játszani.

Zenei tanulmányai befejezése után 1974-ben Csíkszeredába került, ahol a Városi Művelődési Ház zenei szakirányítója lett. Kórust vezetett, irányítója volt a művelődési ház népi és esztrád zenekarának, ugyanakkor tagja volt a város zenetanáraiból alakult kamarakórusnak és kamarazenekarnak. 1981-től a Tanulók Háza zenetanára lett, ahol ifjúsági fúvószenekart szervezett és vezényelt, ezen kívül blockflöte kamaraegyüttest is alapított. 1981 és 2001 között oktatta és vezényelte a Matematika-Fizika Líceum (ma Márton Áron Főgimnázium) leánykórusát. 1981 és 1991 között karnagya volt a városi Szakszervezeti Fúvószenekarnak, ugyanakkor alapító tagja a Kájoni Régizene Együttesnek is. 1990-től 2005-ig a Nagy István Művészeti Líceumban nagybőgő szakot tanított, és dirigálta a líceum vegyes karát és zenekarát. 1990-ben ő indította el és 15 évig vezényelte a csíksomlyói kegytemplomban minden év december 26-án tartott karácsonyi hangversenyeket. Vezénylésével szólaltak meg először Csíkszeredában olyan vokál szimfonikus művek, mint M. Haydn Nunc Dimittis; Vanhal Te Deum Laudamus; Vivaldi Gloria; Händel Messiás stb.

2005-től a Hargita Megyei Művészeti Népiskola tanára lett, ahol alapító tagja, szervezője és hangszerelője az iskola címzetes és betanító zenetanáraiból alakult kamarazenekarának.

Köllő Ferenc nemcsak oktat és vezényel, hanem harmonizál, hangszerel, partitúrákat – átiratokat készít különböző zenekaroknak, ezen kívül saját szerzeményei, népdalfeldolgozásai is fémjelzik sokrétű, alkotói, előadói és karmesteri tevékenységét. Eddigi tevékenysége alatt több mint ezer fellépést, koncertet tartott az általa vezetett együttesekkel különböző helyi, megyei, országos és nemzetközi fesztiválokon, versenyeken. Mindezeken kívül több szakmai tanulmányt és szakdolgozatot közölt különböző kiadványokban.

Zenei tevékenységéért 1998-ban Csíkszereda város Pro Urbe Díjjal, 2006-ban a Magyar Művészetért Kuratóriuma (Budapest) Bartók Béla Emlékdíjjal tüntették ki.

A zene oktatása – legyen az hangszeres, vokális, elméleti – három fontos elemet tartalmaz: kottaolvasási, intonálási és technikai elemet, melyek egymástól elválaszthatatlanok, ezért komoly ráfigyelést igényel elsősorban az oktatótól, ugyanis egyszerre három dologra kell irányítani a tanuló figyelmét. A szolmizálás, intonálás a belső hallást fejleszti, ami nagyon segít a hangszeres zenében is.

 A zene erkölcsi törvény. Lelket kölcsönöz a mindenségnek, szárnyat az élménynek, szállni tanítja a képzeletet, bájt ad a szomorúnak, derűt és életet mindennek. Lényege a rendnek, és útja minden jóhoz, igazságoshoz és széphez vezet, amelynek csak láthatatlan, de kápráztató, szenvedélyes és örökkévaló alakja.” Platón