Moldován László

A Kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia Előadóművészet / Zongora szakán diplomáztam. Zongoratanárként dolgozom a Hargita Megyei Művészeti Népiskola Gyergyószentmiklósi kirendeltségén 1995-óta, amelynek alapító tagja vagyok. Az itt zajló munka eredménye Gyergyószentmiklós művelődési életének részévé vált. A zongora mellett klasszikus gitár, szintetizátor, szolfézs-zeneelméletet is tanítok. A műhelymunka és a fellépések során rengeteg zenei élményt és szakmai tapasztalatot gyűjtöttem, ami segít a pedagógiai munkámban.

Apám Atestat-tal rendelkező városi zenész volt, a zene szeretetét tőle örököltem. Sose jártam zeneiskolába, a Népiskola zongora szakára való beiratkozásom előtt már otthonosan mozogtam különböző zenei műfajok stílusaiban zongorán, szintetizátoron, harmonikán és dobon játszottam, melyeket hallás után szólaltattam meg. Különböző zenei műfajokat játszó zenekarokkal játszottam városi és vidéki rendezvényeken szabad téren, művelődési házakban, Pop Music stílusú bárokban, vendéglátóiparban, esküvőkön az említett hangszereken. Tizennégy éves voltam, amikor az első nagyobb összejövetelen egy esküvőn doboltam. Tizenhét éves voltam, amikor megfogalmazódott bennem és megalkottam az első instrumentális dalomat.

A komolyzenei nevelésemben, a zongora-technika elsajátításában fontos szerepet töltött be Klementisz (Rózsa) Ella zongora szakos tanár, Fehér Elemér szolfézs-zeneelmélet tanár. Mindketten a Marosvásárhelyi Szaklíceum középiskola tanárai voltak.

Tanulóim a zongora és klasszikus gitár tanulásával, a tananyag gyakorlati elsajátításával betekinthetnek a komolyzenei irodalom hangszeres világába, stílusaiba. Elsajátíthatják az arangers kísérő automata billentyű tudatos programozását, használatát különböző zenei stílusok, darabok megtanulása által.